1- Yaptığınız iş o kadar özel ki siz kendi duygularınızı aktarıyorsunuz ve milyonlarca kişi
şarkıyı dinlerken aynı hissiyatı paylaştığını anlıyor . Bir hobi olarak mı başladınız şarkı yazmaya, süreç nasıl gelişti kimler keşfetti bu yeteneğinizi biraz bahseder misiniz ?
Gerçekten harika bir his her zaman şükrediyorum...benim için eşsiz bir manevi deneyim şarkılar. Ben küçüklüğümden beri defter tutan şiirler yazan biriydim, kartonetler okurdum. Annem baleye vermişti sayesinde çok iyi klasikler dinlerdim ... Evde Sezen Aksuculuk oynardık klipler çekerdik ...90’larda çocuk olmak çok güzeldi, odaya kapanıp müzik dinlemeye şarkı söylemeye doyamazdım.Bir gün Deli Kızın Türküsü kasetini incelerken Uzay Heparı ismini gördüm çok enteresan geldi isimi sonra televizyonda Sezen Aksu kendisini takdim edince hemen dikkat kesildim ve rahmetliyi görünce kalpler kelebekler uçuştu içimde...7 yaşındayım kendimce aşık olmuştum:) artık hayallerimi süslemeye başlamıştı, Uzay Heparı ile tanışacağım da şarkılar yapacağız falan ,herkese onu anlatıyorum okulda,kimsenin ilgisini de çekmiyor o aralar herkes Burak Kut hayranıydı çünkü ama ben bayılıyordum kendisine ...Sonra ölüm haberini gördüm o gün çok üzülmüştüm ve şarkı defterimi hatırasına tutmaya devam ettim. Sonra da hayatımın her döneminde defterlerce yazdım her şeyi istemsizce ve defterlerimi de saklamazdım ailem tesadüfen okuduğunda üzülürmüş ne yaşıyor bu kız kendi içinde kime yazıyor bunları diye endişelenirlermiş. Lakin iddialı bir giriş yapmaya Altan Çetin’i tanıdıktan sonra karar verdim bir dönem Cahide’de çalışmıştım sonrasında bir aranjörle bir proje yapma teklifi geldi ama kararsızdım Şarkı seçimi için Altan Çetin’e gittik zaten çok beğendiğim bir isimdir, çok etkilendim anlattıklarından deneyimlerinden .Stüdyosundan çıkarken kararımı verdim artık kendi şarkılarımı yapacaktım.Akabinde kendimce zor bir süreç geçirdim ve peşi sıra imtihanlar başladı hayatımda. Bi’gece ani bir kararla Nişantaşı’ndaki evimi dağıtarak Ada’ya taşındım ve sadece şarkılara yoğunlaştım.Şarkılar ruhuma iyi geldi daha sıkı sarıldım hayata
2- Şarkı sözü yazarken sizin şarkılara Mesela Burada bu olmamış bunu değiştirelim diyen yani parmaklarını değdiren birileri oluyor mu ?
Çalıştığım müzisyen arkadaşlarım bana güvenir ama üzerine konuşuruz bazen ben de sorarım “anlatabilmiş miyim?” diye ama çoğunlukla dokunmazlar yaptıklarıma değer veren insanlarla çalışıyorum çok şanslıyım
3- Yazdığınız şarkılardan birini kim söylerse çok mutlu olursunuz?
Ajda Pekkan Tarkan ve Sertab Erener den duymayı çok isterim , bir de kendi şarkılarını yapsa da Sezen Aksu’dan duymak beni derinden etkiler,şarkılarının üzerimde çok emeği var bir çocukluk hayalim gerçek olur çok mutlu olurum.
4- Yazdığınız şarkıların ulaştığı yerleri, insanları gördüğünüz zaman heyecan duyuyor musunuz , Bu nasıl bir his ?
Hem de nasıl ! :) Sıfır Tolerans’tan önce de şarkılarım vardı ama ilk büyük reaksiyonu onla aldım , albümün çıktığı geceyi ve yazılanları okuduğum anı hiç unutamıyorum,çok yorulmuştum inancımı ve direncimi kırmaya çalışan bir sürü insan tanımıştım sektörden...Dayanamadığım bir anda ilahi bir motivasyon oldu bana ve en çokta hayallerimin destekçisi ailem için mutlu oldum. Çok ağladım o gece,dualarım kabul olmuştu,insanlar sözlerimi söylenilenin aksine anlamış ve sevmişti...Sabreden derviş misali sabrımın mükafatını almış gibi hissettim Allah tan... Bu yüzden Benim için çok manevi ve içsel bir yolculuk şarkılar,seven,dinleyen ve şu hayatta yalnız olmadığımızı hisseden herkes de yol arkadaşlarım
5- Sanatçılar genellikle sözde, melodide illa ki bir değişiklik yapmak isterler. Hiç başınıza geldi mi, O konuda esnek misiniz?
Azeri müzisyenlerle çalıştım inşallah yakın zamanda duyacaksınız onlarla diller arası fikir birliği açısından birbirimize danıştık sözlerde Fakat Yolladığım bir şarkı için hiç başıma gelmedi gelirse ego yapmam ama inanıyorsam anlatmak istediğime değiştirmem Hislerime güvenirim.
6- Şarkı sözü yazarken nelerden besleniyorsunuz illa yaşanmış bir olay , sizi etkileyen bir durum mu olmalı yoksa her hangi bir konuda sipariş şarkı sözü de yazabilir misiniz ?
Sipariş deyince biraz azımsanıyor belki ama yaratıcılığın sınırı yoktur bence. Yaratıcı bir insan yaşadıklarından,yaşadığı toplumdan,dinlediği ve izlediği bir çok şeyden etkilenebilir...empati kurabilmekle alakalı ve karşımdaki beni söylemek istediklerine inandırırsa neden olmasın yazarım,bir kaç isim için de yazdım.Bu biraz karşımdaki sanatçının geçirgenliği ve enerjisiyle alakalı benim gözümde.çalıştığım insanın enerjisini sevmeliyim ki o enerjiye bürünmek istiyim aksi halde arada enerjisel bir blokaj oluşuyor...Bu ruhen bir alış veriş aslında şarkı diyip geçmemek gerek güzel işler güzel enerjilerle oluyor.
7- Piyasada takip ettiğiniz ve şarkılarını beğendiğiniz , birlikte çalışmak istediğiniz söz yazarları var mı?
Yeni nesilden çok arkadaşım var ama kimseyle ortak söz yazmadım.Fakat Hadise’ye de söyledim müziğini onun yaptığı ortak bir şarkımız olsun çok istiyorum ne çıkacağını merak ediyorum açıkçası. Bunun dışında Sezen Aksu Gülşen,Sıla,Göksel ve Mabel Matiz şarkılarını heyecanla takip ediyorum.Ayrıca söz yazarından Aysel Gürel ve Çiğdem Talu benim için çok değerlidir yazdıkları her şeyi satır satır incelemiş ve içselleştirmişimdir. Zamanın ötesinden hocalarım gibiler Allah rahmet eylesin çok güzel şarkılar bırakmışlar bizlere, dilerim Pop müziğin zemini bu kadar iyi ve sağlam iken bu mirasın üzerine bir şeyler koyabiliriz bizler de .
8- Bu şarkıyı keşke ben yazsaydım dediğiniz bir şarkı var mı ?
çook var aslında ama kendimle yaşadığım bir anısını olduğundan Çiğdem Talu “ İçimdeki Fırtına “ diyebilirim.
9-Türkçe pop müzik ve sektör ne durumda şu an sizce?
Eskilere sorunca bu iyi hali diyorlar kötünün iyisi bir çokları için ama bana sorarsanız kötünün de kötüsü...Bir kere bu sektörde liyakat yok işler iyi yapanlara değil,menfaat ilişkisi kurduklarına gidiyor.karar mercii olmuş insanlar ve bu insanların müzikal vizyonsuzluğu şarkıcıların kariyerini de olumsuz yönde etkiliyor , köreltiyorlar insanları ve kaliteyi düşürüyorlar.Kimi dayanıyor yapmıyor, kimi de ben mi kurtaracağım bu sektörü parama bakarım diyor Halkı azımsıyorlar anlamazlar basit yap diyorlar ve bu insanlar günde 100 kelime ile yaşayıp şarkı eleştirmeni oluyorlar kendilerince...tüketim adına yutturmalık şarkılar istiyorlar,haksız rekabet ortamı ile sahte şöhretler yaratıyorlar,bir şarkı için anlaşsan üç kuruş için sorun çıkarıyor kimisi mesela şarkının sahibine emeğini vermeyi çok görüyorlar. bu düzenin böyle sürmeyeceği kesin. Bir de sektörümüzde eser sahiplerini sürekli mağdur eden meslek birlikleri var alınamayan haklar maddi manevi kayıplarımız,ödenmeyen telifler şaibeli durumlar polemikler.Sadece müziğini yapıp hayatına bakmak isteyen bizleri yıldırmak istercesine kötü bu sektör maalesef ki ... bir kaç yıla kadar bugün var olan düzen ve düzenin insanları silinip gidecekler tıpkı daha öncekiler gibi ve bizler onları kalitesiz işleri ve Pop müziğe verdikleri zararlarla anacağız. İnanın çok güzel bir nesil filizlendi çok yetenekli vizyonlu çok güzel müzisyenler var ve çok güzel şarkılar yapılıyor ama çoğunu siz duyamıyorsunuz ve bu bizi çok üzüyor yine de yılmadan birbirimize tutunarak devam ediyoruz müzik için... Her yılgınlığımda sevgili editörüm Erdem Uyanık’ın dediği gibi “ Yaşamak direnmektir” diyoruz ve direniyoruz biz de hayallerimiz için...
10-Şu anki Türk pop müziği içerisinde kendi eserlerinizi nerede konumlandırıyorsunuz?
O konumlandırmayı ben yapamam o halkın takdiri ama aldığım tepkiler hep olumlu yönde çok şükür... Hatta çok yazan oluyor neden daha çok duyamıyoruz şarkılarınızı diye...Bunu söylemekten asla korkmuyorum yapanlar korksun bence yolumu kesmeye çalışanlar türedi ama geciktirirler en fazla engel olamazlar bana ...Aslında Ufaktan hoşuma gitmeye bile başladı bu mobbingler böylece onların beni konumlandırdığı yeri görebiliyorum ve gurur duyuyorum inandığım değerlerle gittiğim yolumdan.
11- Son olarak bu yola gönül vermiş kişilere hedeflerine ulaşmaları için tavsiyeleriniz var mı? çok teşekkürler röportajımıza katıldığınız için.
Ben şöyle düşünüyorum her insanın en asli görevidir varoluşuna dair sorular sormak,üzerine düşünmek,çıkarımlarda bulunup kendi içinde bir yola çıkmak.hepimiz modern zamanın köleleri gibiyiz ve sorgulamıyoruz düşünmüyoruz ! korkuyoruz derinlerden oysa ki hayatın yüzeyi çok daha korkutucu ve anlam peşinde koşan insan için tam bir hayal kırıklığı...hepimiz tekamül yolunda kendi aydınlanmamızı yaşamalıyız farkına varmalıyız, derler ya ölmeden önce ölmek aynen öyle...kitlelere hitap etmenin ve iz bırakmanın yolu içsel aydınlanmamızdan geçiyor bence.Ben hep kendimle kendi üzerime çalışırım düşünürüm gözlemlerim bu benim hayata yaklaşım tarzım.Kaşif gibi yaşamak,değişmek dönüşmek... naçizane kendi aydınlanmaları için kendilerini geliştirmelerini,bolca iyi kitaplar okuyup güzel müzikler dinlemelerini ve sanatın her dalından beslenmelerini tavsiye edebilirim.Mutlaka içsel yolculuklarını takip edebilecekleri bir defterleri olsun ...Yalnız kalabilsinler kendileriyle. manevi motivasyonlarını geliştirerek ve içlerindeki ışığı büyüterek insanlara ışık saçabilir kitlelere hitap edebilirler.Benim inancım bu yönde, evet biraz derinlikli çünkü derin izler bırakmak istiyorum müzikle... Ben teşekkür ediyorum bu harika sorular için sevgiler ve öpücükler .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder