24 Eylül 2016 Cumartesi

Çağlar Barlas - Hiç düşünme




Yeni ve geleceği çok parlak bir isim Çağlar Barlas. Uzun zamandır kısa aralıklarla sosyal medya üzerinden haberleşiyoruz. Geçtiğimiz günlerde de keyifli bir röportaj yaptık. Arkamızda büyük bir prodüksiyon yok kendi çapımızda bir şeyler yaptık diyor. İleriye dönük yapmak istediği şeyler de o kadar etkileyici ki yıllardır müzik piyasasında özlenen boşluğu dolduracak cinsten. Ayrıca çok çalışkan, ne istediğini bilen bir yetenek. Mesela şimdiden vereceği konserleri, çekeceği klipleri, çalışacağı isimleri belirlemiş Genelde bu tür durumlara sanatçı kendi karar vermez illa bir akıl hocası vardır. Çünkü müzikte tek başarı ses ya da şarkı değil; iyi yönetim , doğru iletişim de markayı ileriye taşıyan önemli unsurlardır. Ama Çağlar tek başına çıktığı yolda işine o kadar adapte olmuş ki her şey dört dörtlük, benim gözetimimde olsun diyor.


  Genelde No name isimler arkalarında büyük bir ekip olmadan ses getiren bir çıkış yapamıyorlar. Hatta alışılmışın dışına çıkıp farklı şeyler deneyip risk alamıyorlar maalesef. Ama Çağlar öyle bir işle çıktı ki karşımıza  ''glitch hop'' , ''chiptune öğeler'', ''drumstep'' bir şarkıda hepsini duyabiliyorsunuz.  Dinleyici   kitlesine ve piyasaya baktığımız zaman alışık olduğumuz türler değil bunlar ama müziğimiz için fazlasıyla gerekli. O yüzden eğer gereken destek verilir ve şarkı daha fazla kişiye ulaşırsa piyasada ki bir çok proje ile arayı fena halde açıp Teenage pop dinleyenlerin favorisi olabilir. Tabi burada Mustafa Yazıcıoğlu'na da parantez açmak lazım: Doğru bir hamleyle pratik davranıp çok güçlü, fazlasıyla batılı bir sound yaratmış.



  Buraya kadar her şey güzel ama şarkı da köprüye gelene kadar rahatsız edici bir ses tonu var. Çağlar Barlas burada teknolojiye çok fazla sığınmak istemedik doğallığı tercih ettik dese de şarkıyı dinlediğimiz zaman alışana kadar tuhaf geliyor. Evet belki seslerin değiştirilmesine o kadar alışmışız ki soft müzik yapanlara sırt çeviriyoruz.  Ama bu başka bir şey amatör bir kayıt dozunda. Bu ses tonu dinleyici olarak beni çok yordu ayrıca etkileyici bir nakaratın olmaması da büyük eksiklik. Mesela ''slogan bir söz'' arıyor kulağım işte bunlar hem mühim detaylar hemde çıkış için fazla riskli. Tabi eğer amaç kalıcılık sağlamaksa ! Çağlar Barlas'ın da en büyük amacının bu olduğunu biliyorum ve yeni çalışmalarında daha başarılı olacağına inanıyorum. O yüzden bu şarkı uzun süre playlistimde üst sıralarda yer alacak ve hem keyifle hem de severek dinleyeceğim. Albümü çıksa da alıp dinlesek diyebileceğimiz pek isim yok umarım kendisini doğru işlerle, hak ettiği yerlerde görürüz. Yolu açık olsun. Ultra sıcak tavrı onu müzikte kalıcı yapsın. 


                              


iletişim : 
Twitter : @soz_muzikk
mail: muzik_soz@outlook.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder